Site Loader
gotowanie w kamperze - kakemi blog

Gotowanie w kamperze to temat, na który opinie są mocno podzielone. Jedni mówią, że można gotować tak samo jak w domu, inni, że nie da się nic przygotować i trzeba jadać na mieście. A jaka jest prawda? Taka, że kamper daje nam duże możliwości, a to czy będziemy gotować codziennie, czy tylko przyrządzać śniadania, zależy wyłącznie od nas. Podróżując warto próbować lokalne produky, a poza tym wiele osób po prostu nie chce gotować na wakacjach. I świetnie, bo podróżowanie kamperem nie oznacza, że trzeba w nim jadać.

Jednak dużo zależy od sposobu podróżowania. Są takie sytuacje, kiedy gotowanie w kamperze jest najwygodniejszą opcją. Na przykład gdy nocujemy na polach biwakowych bez żadnej infrastruktury. Albo gdy mamy małe dzieci, którym chcemy podać obiad o stałej porze. Lub jeśli wracamy z kilkugodzinnego szlaku i wolimy zjeść coś w kamperze, bo na obiad w restauracji musielibyśmy poczekać jeszcze długo. A poza tym, przygotowywanie własnych posiłków jest tańsze, niż jadanie codziennie w restauracjach.

Czy da się gotować w kamperze?

Da się. Gotowanie w kamperze jest łatwe, jeśli się pamięta o kilku sprawach:

1. Wszystko jest mniejsze

Z reguły kuchenki gazowe w kamperach są dwu lub trzypalnikowe. Mniejsza jest również lodówka. Najczęściej to 65 litrów. Nowsze kampery mają często nawet 90-140 litrów. W tym niewielki zamrażalnik. Jednak ani rozmiar lodówki, ani kuchenki nie był nigdy problemem. Tym, co zrobiło największą różnicę, był rozmiar blatu. Jest on naprawdę niewielki, a co za tym idzie, nie ma gdzie przygotowywać posiłków. Dlatego lepiej zrezygnować z dań typu panierowane kotlety, do czego potrzebujemy talerzy i miejsca.

Mniej jest również sprzętów i produktów, które w domach są tak codzienne, że nawet nie zdajemy sobie z nich sprawy. Różne garnki, sitka i patelnie, ale też przyprawy, olej czy mąka. Wypożyczalnie oferują komplet garnków czy sztućców, ale wszystkie produkty i przyprawy musimy zabrać z domu. Więc warto planować dania uniwersalne smakowo, a nie takie, do przygotowania których potrzebujemy kilkunastu różnych przypraw i kilku rodzajów octu.

2. Zmywanie

Niby taka prosta rzecz, a jednak w kamperze wymaga wprawy. Dlaczego? Ponieważ zbiornik na wodę to najczęściej 100 litrów, a jeśli nocujemy poza kempingami, to ta ilość musi nam starczyć do gotowania, mycia i kąpania się. Dlatego jeśli się da, to posiłki wymagające dużo sprzątania warto przygotowywać na kempingach. Jeśli się nie da, to praktycznie jest zebrać jedzenie ręcznikiem papierowym i wyrzucić do kosza. Ma to też tą zaletę, że brudną/szarą wodę w kamperze wozimy ze sobą, więc lepiej nie wrzucać tam resztek jedzenia. A jeśli chodzi o samo mycie naczyń – to kwestia wprawy. Na początku naszych wyjazdów kamperem, 100 litrów starczało nam na weekend, teraz starcza na 5 dni (z prysznicami!).

3. Planowanie

Jeśli planujemy dwu lub trzytygodniowy wyjazd, to warto przemyśleć wcześniej posiłki. Jaki mamy plan zwiedzania? Czy będziemy nocować w miejscach z infrasktrukturą turystczną czy nie, czy chcemy jadać wyłącznie na mieście, czy często w kamperze? Myśląc o kosztach podróży warto zastanowić się czy w kraju do którego jedziemy któreś produkty są wyjątkowo drogie (np. mięso) i takie zabrać ze sobą, a resztę kupować na miejscu. Więcej o planowaniu samej podróży w artykule Jak zaplanować podróż kamperem?

Co gotować w kamperze? Jak przechowywać jedzenie?

Gotowanie trwa. Po prostu. Są dania mniej lub bardziej czasochłonne, ale i tak wszystko kosztuje nas czas i energię. Dlatego ja polecam przygotować, przynajmniej część produktów wcześniej, a później je odgrzewać. Jest to najszybszy sposób, który jednocześnie zostawia najmniej naczyń do mycia. Jak wspomniałam wcześniej, mamy mało miejsca zarówno w lodówce, jak i zamrażalniku czy szafkach, więc planując menu na wyjazd warto wziąć pod uwagę sposoby przechowywania żywności.

  1. Pasteryzacja
  2. Obiady mrożone
  3. Obiady świeże przechowywane w lodówce
  4. Produkty świeże niewymagajace lodówki
  5. Produkty suche
  6. Obiady suche

Przykładowe pomysły na szybkie dania do przygotowania w kamperze.

1. Dania jednogarnkowe i pasteryzacja

To najczęściej wymieniane danie do przygotowania w kemperze, z czym się absolutnie …. nie zgadzam. Dania jednogarnkowe są świetne do odgrzania i zjedzenia ale czas ich przygotowania jest długi. Ale jeśli przygotujemy je wcześniej i zapasteryzujemy, będziemy mieli gotowe danie, które na dodatek nie potrzebuje przechowywania w lodówce. Tak można przygotować np. fasolkę po bretońsku, boeuf strogonow, mięso w sosie.

2. Obiady mrożone

Mrozić można zarówno samodzielne dania jak gołąbki, pierogi czy bigos lub gotowe mięso np. różnego rodzaju kotlety.

3. Obiady świeże przechowywane w lodówce

Ta grupa to np. różne smakołyki, które przyrządzamy na grillu. Jeśli mięso/kiełbasę/ boczek wolicie zabrać z domu, to oryginalnie pakowane mają nawet 3-4-cztero tygodniową datę ważności. W sklepach są także dostępne gotowe obiady, które należy przechowywać w lodówce, a przed podaniem wystarczy podgrzać.

4. Produkty świeże niewymagające lodówki

Produkty typu owoce czy warzywa są bardzo łatwo dostępne w większości krajów, dlatego nie ma potrzeby zabierać ich w podróż.

5. Produkty suche

Bardzo przydatna rzecz w kamperze, bo nie dość, że lekka i nie wymaga przechowywania w lodówce, to jeszcze jest ogromną bazą do przygotowania obiadu. Ryż, kasza i makaron to przyjaciele każdego kamperowicza. Do tego sos (z torebki, słoika lub świeżo robiony) i obiad gotowy.

6. Obiady suche

Innym pomysłem są gotowe, suche obiady. Na rynku jest teraz dużo takich rozwiązań. Mamy gotowe do podgrzania obiady, które możemy trzymać w szafce. I nie mam tutaj na myśli chińskich zupek w proszku, ale pełnowartościowe posiłki. Mogą to być całe obiady typu mięso w sosie z kaszą i warzywami (np. że sklepu SFD) lub tylko mięso, na przykład konserwy rzemieślnicze z restauracji EdRed.

Gotowanie w kamperze

Gotowanie w kamperze może być naprawdę przyjemne. Najważniejsze to tak korzystać z udogodnień kampera jak nam pasuje. I dlatego ja wożę elegancki kieliszek do wina, Arek ulubiony kufel, a w lodówce czekają smaczne przekąski.

Jadzia

Kategorie